Kako najeti avtodom

Nekaj nasvetov, kako najeti avtodom in na kaj moraš biti pozoren

Potovanje z avtodomom je svojevrstno doživetje in če se odločaš, da bi naslednje, krajše ali daljše počitnice preživel z avtodomom, smo ti pripravili nekaj nasvetov, kako najeti avtodom.
Ponudnikov je veliko, cene in opreme avtodomov se tudi razlikujejo. Kako torej najeti avtodom, ki bo tebi in tvoji družini najbolj ustrezal?

Izbira velikosti avtodoma

Najprej je treba izbrati velikost. Če tvoja družina šteje 4 člane, je smiselno pregledovati avtodome za 6 oseb. Zakaj? Ker je ponavadi pri manjših avtodomih (za 4 osebe) potrebno vsak večer »podirati« jedilni kot in iz njega pripravljati ležišče. Pri večjem avtodomu, ki ima 4 fiksna ležišča, to ni potrebno, poleg tega pa je v njem tudi več prostora. Če bosta z avtodomom potovala zgolj dva, je avtodom za 4 osebe idealna izbira.

Cene za najem

Naslednji korak je seveda pregled ponudnikov in ponudb za najem. Ti se med seboj precej razlikujejo, predvsem v znamkah in tipu avtodomov, ceni najema in pa opremi, ki je vključena v ceno. Najceneje ni nujno najbolje. Cene najema avtodoma se lahko gibljejo od 60 pa vse tja do 130 EUR na dan. Vendar pa je pri ceni 60 EUR na dan malo verjetno, da bo avtodom, razen res najbolj nujnega, opremljen s kakšno dodatno opremo. Tako boste morali doplačati jedilni pribor, kamping stole in mizo, prtljažnik za kolesa in podobno. Spet pri drugih ponudnikih je vsa dodatna oprema všteta v ceno. Ta je sicer zato nekoliko višja, vendar pa ti ni potrebno skrbeti za posodo za kuhanje, krožnike in podobno. Seveda pa je tvoja odločitev, ali boš za najem raje plačal manj in vzel s seboj vso dodatno opremo. Če jo že imaš doma, je to smiselno. Če je nimaš, je manj smiselno 🙂

Primerjava ponudb

Ko pošiljaš povpraševanje za najem, moraš opredeliti točen termin najema in izbiro avtodoma (za 4 ali 6 oseb). Pri terminu imej v mislih, da avtodom ponavadi dobiš na prvi dan najema po 15. uri, vračaš pa ga zadnji dan najema do 12. ure. Prvi in zadnji dan najema vedno štejeta za 1 dan najema. Za primerjavo pošlji povpraševanje vsaj trem ponudnikom, ki ti morajo v ponudbo natačno opredeliti vrsto avtodoma, trajanje najema, opremo, ki je ali ni všteta v ceno ter vsa doplačila (ponavadi so to prevzemni stroški, ki se gibljejo od 60 do 150 EUR), varščino in morebitno doplačilo za prekoračitev dnevne kvote prevoženih kilometrov.

Dodatna vprašanja in rezervacija

Če imaš glede najema avtodoma, opreme ali vrste vozila dodatna vprašanja, jih postavi ponudniku, ki ti mora podati podrobne odgovore. Včasih je recimo dobro vnaprej vedeti tudi, ali lahko svoje vozilo pustiš pri ponudniku, kaj se zgodi v primeru prometne nesreče ali okvare in podobno. Pred rezervacijo se obvezno seznani s pogoji poslovanja in najema, ki veljajo pri posameznem ponudniku, da ne bo neprijetnih presenečenj.
Ko si s ceno najema, odgovori in pojasnili zadovoljen, je čas za rezervacijo avtodoma. Običajno avtodom rezerviraš tako, da nakažeš 30 – 40% cene najema kot rezervacijo, s čimer je tvoja rezervacija potrjena in avtodom rezerviran v želenem terminu. Preostanek najema se običajno poravna 14 ali 10 dni pred najemom, Varščino in prevzemne stroške se običajno poravna na dan prevzema avtodoma.

Tako. Avtodom je rezerviran, zdaj pa je čas, da začneš načrtovati svoje potovanje. Morda ti prav pride tudi seznam kampov po Evropi.

Srečno pot,
Mojca
MobiDom

Morda