Potovanje z avtodomom

Potovanje z avtodomom ima nekaj posebnosti, ki jih je dobro vedeti, preden greš na pot ali preden razmišljaš o najemu avtodoma.

potovanje-z-avtodomom-295x195Vožnja
Vožnja z avtodomom je v osnovi enaka kot vožnja z avtomobilom. Vžig, brisalci, smerokazi, vse to je enako kot pri osebnem avtu, razlika pa je precejšnja pri dimenzijah. Avtodom je v povprečju dolg od 6,5 do 7,5 m, visok pa okoli 3 metre. Torej, na ovinkih je potrebno voziti malo bolj »na široko« in paziti na nizke nadvoze in mostove. Še najmanj problematične so avtoceste, idealna hitrost za potovanje z avtodomom pa je okoli 110 km/h. Če ima avtodom šesto prestavo, jo le uporabljaj, pa tudi tempomat. Povprečna poraba avtodoma je okoli 12 l goriva na 100 km.

Prtljaga in prostor za shranjevanje
Kljub temu, da v avtodomu le ni tako malo prostora, je treba včasih pri prtljagi skleniti kakšen kompromis. Takole čez palec lahko rečem, da si pripravi seznam vseh stvari, ki jih nameravaš vzeti s seboj, potem pa ga razpolovi 🙂  Videl boš, da bo ravno prav. Tako s stališča shranjevanja prtljage kot tudi uporabe. Avtodomi imajo ponavadi kar precej omaric, poličk in predalčkov za shranjevanje, tako da lahko z malo iznajdljivosti in organizacije s seboj vzameš vse potrebno in še kaj več. Pusti doma vse, česar ne potrebuješ nujno.

Kuhanje
Kuhanje v avtodomu je skoraj kot kuhanje doma. Avtodomi imajo plinske štedilnike z dvema do tremi gorilniki, zato je moč v njih skuhati čisto spodobno kosilo. Dobro, kosila s tremi hodi v avtodomu ravno ne boš mogel skuhati, brez posebnih težav pa skuhaš recimo juho in glavno jed (na primer makarone in omako, zrezke in krompir, riž in zelenjavo). Malce več »manevriranja« je potrebnega le pri predpripravi jedi, saj je v avtodomovi kuhinji pult precej majhen. Za pult lahko brez težav uporabiš jedilno mizo.

Elektrika
Elektrika v avtodomu deluje nekoliko drugače kot doma. Če je avtodom parkiran v kampu in si priklopljen na zunanjo električno vtičnico, potem vse deluje čisto tako kot doma. Mirno lahko uporabljaš na primer toaster, polniš telefone, tablice in računalnike, prižigaš luč in podobno. Nekoliko drugače pa je med vožnjo oziroma če si z avtodomom parkiran izven kampa. Takrat vtičnice za 220 V ne delujejo, v avtodomu je zgolj 12 v napetosti. Luči in ostale naprave delujejo povsem normalno, ni pa treba pretiravati oziroma naj velja pravilo »manj je več«. Toasterji in podobne naprave v tem primeru nikakor ne bodo delovale. Vseskozi pa spremljaj stanje akumulatorjev. Če gre akumulator »proti koncu«, vžgi avtodom in ga ponovno napolni ali pa poišči priklop na elektriko.

Hlajenje in gretje
Hladilniki v avtodomih delujejo na tri vire napajanja: elektrika, plin ali akumulator. Najboljše seveda delujejo na elektriki, na plin ponavadi ravno tako delajo zelo dobro (na plin dobro deluje celo zmrzovalnik), najslabše pa delujejo na akumulator. Pri napajanju iz akumulatorja hladilnik v avtodomu pravzaprav niti ne hladi, bolj ohranja temepraturo. Če nimaš možnosti priklopa na elektriko ali med vožnjo, je hladilnik najbolje napajati na plin.

V vročih poletnih dneh prav pride tudi klima, ki je običajno motorna, zato je treba za hlajenje prižgati motor. Nekateri avtodomi imajo tudi dodatne klime, ki pa delujejo le, ko je avtodom priklopljen na elektriko.

Za hladnejše dni imajo avtodomi tudi gretje. Notranjost avtodoma in sanitarna voda (za pomivanje posode in tuširanje) se ogrevata na plinsko pečko. Pečke so relativno zmogljive, zato je lahko tudi jeseni ali pozimi v avtodomu precej toplo. Če si res zelo zmrzljive sorte, ti svetujem, da na potovanje z avtodomom vzameš električni kaloriferček in »krparje«… saj veš, tiste male preprogice. Tla v avtodomu so namreč lahko jeseni ali pozimi precej mrzla in da te ne bo zeblo v noge, jih lahko prekriješ s krparjem.

Spanje
Spanje v avtodomu se skoraj ne razlikuje od spanja doma, je pa nekaj posebnosti. Nekatera ležišča v avtodomu so malce manjša kot doma, zato se bo včasih potrebno malo stisniti. Ležišča v alkovnu (dvignjeni dela avtodoma spredaj, nad voznikom) so malce višje, zato je treba na njih splezati po lestvici. Hkrati imajo tudi nekoliko nižji strop, zato bodi previden, ko vstajaš. Stene avtodoma so tanjše kot zidovi hiš ali stanovanj, zato se zvoki od zunaj precej bolj slišijo. Če imaš rahel spanec ali pa te moti hrup od zunaj, ti priporočam, da s seboj vzameš čepke za ušesa 🙂

Umivanje in tuširanje
Kopalnice v avtodomih so praviloma miniaturne. V njih je ponavadi wc, majhen umivalnik in majhna tuš kabina, zato je včasih za tuširanje potrebne nekaj spretnosti in gibljivosti. Tople vode ni na pretek, zato je pri tuširanju v avtodomu potrebna racionalnost. Razen tega večjih posebnosti ni. Če nisi preveč zahteven, je osnovnega udobja dovolj. Če pa je na voljo velika kopalnica in tuš kabina v kampu, pa jo le izkoristi 🙂

Prijetno potovanje z avtodomom ti želim.
Mojca
MobiDom

 

PS: Za načrtovanje potovanja z avtodomom ti bo gotovo prav prišel ViaMichelin, portal s potovalnimi informacijami, zemljevidi in načrtovalnikom poti po Evropi.