Smučanje z avtodomom

smučanje z avtodomom

Avtodomi niso uporabni le poleti, ampak tudi pozimi. Poleti so stvari sicer precej bolj enostavne, ampak če te ne moti, da imaš s svojo »hiško« nekoliko več dela, je lahko tudi smučanje z avtodomom lepo doživetje. Med očitne prednosti sodi dejstvo, da se lahko z avtodomom zapelješ čisto pod smučišče, zjutraj vstaneš, skočiš na smučke in že si na smučišču. Na smučanju z avtodomom si lahko tudi precej fleksibilen, saj se lahko z njim odpraviš na večdnevno »smučarsko turnejo« in vsak dan smučaš na drugem smučišču.

Ob tem pa velja opozoriti, da je pozimi potrebno avtodom pred odhodom precej bolj skrbno pripraviti, na smučanju je z njim nekoliko več dela kot na primer z apartmajem, zaradi smučarske opreme in debelih oblačil je nekoliko manj prostora, skratka, smučanje z avtodomom ima nekaj posebnosti.

Preden se odpraviš na smučanje z avtodomom moraš obvezno preveriti:

  • da ima avtodom zimske gume (odveč ne bodo niti verige)
  • da je v vozilu dovolj vseh tekočin (zavorna, tekočina za prednje steklo, antifriz…
  • da imaš s seboj dovolj plina (za gretje)
  • kako ravnati, da ne zmrzne voda v rezervoarju odpadne vode. Provizorična rešitev je tudi, da imaš ventil za izpust sive vode ves čas odprt, spodaj pa nastavljeno vedro, ki ga po potrebi prazniš
  • nekateri avtodomi samodejno izpustijo vodo iz rezervoarja sveže vode, če zunanje temperature padejo pod 0 stopinj

Med potovanjem pozimi moraš vedno skrbeti, da je v avtodomu vedno najmanj 15 stopinj Celzija.

Če gresta na smučanje dva, bo ravno prav avtodom za 4 osebe, če pa greste na smučanje štirje, je bolje, da vzamete avtodom za 6 oseb. Če vas je 6, se boste pa malček stisnili 🙂

Kam s smučarsko opremo in oblačili?

Če je na smučišču ski depo, je smučke, palice in pancerje čez noč najbolj praktično shraniti v ski depoju. Tako nimaš nobenih skrbi, pa še oprema se čez noč lepo posuši.
Če na smučišču ni ski depoja, je treba opremo hraniti v avtodomu. Smučke in palice shraniš v prtljažnik zadaj, bunde in hlače pa posušiš v tuš kabini. Za pancerje lahko kupiš poseben nastavek, ki ga vtakneš v šobo za ogrevanje. Stane približno 30 EUR.

Ogrevanje

Ogrevanje je na plinsko pečko, ki segreva zrak in ga čez posebne šobe vpihuje v notranjost avtodoma. Pečke so dokaj zmogljive, zato je v avtodomu lepo toplo. Kljub vsemu ne bo odveč kakšen tepih za tla, ki so lahko pozimi precej mrzla in pa kalorifer, če boš prenočeval v kampu ali postajališču za avtodome, ki ima elektriko.

Priporočljiva oprema za zimsko potovanje z avtodomom:

  • WD40
  • lopata
  • tepihi za tla
  • kalorifer
  • vedro za odpadno vodo

Kam se lahko odpraviš na smučanje?

smučanje z avtodomom

Kranjska Gora
Parkirišče za avtodome je pod smučišči v Kranjski Gori, v smeri proti Podkorenu, ima pa elektriko, sanitarije in vodo. Okoli novega leta zna biti kar polno, od 60 do 70 avtodomov, če sta le vreme in smuka primerna.
Cena : 15 EUR
(foto: http://users.volja.net/bosbru/index.htm)

Rogla
Na Rogli lahko z avtodomom parkiraš in prenočuješ prav na Rogli ali spodaj pri Termah Zreče. Na Rogli imajo parkirišče za avtodome z elektriko, sanitarijami in vodo.
Cena: 10 EUR na dan

Vogel
Za smučanje z avtodomom je Vogel odličen. Parkiraš in prenočuješ lahko v Kampu Danica v Bohinjski Bistrici, do koder se s ski busom voziš na Vogel. Otroci do 6. leta bivajo brezplačno, imajo tudi brezplačen wi-fi.

smučanje z avtodomom

Cena: 8,5 EUR/osebo, doplačilo za turistično takso in elektriko
Spletna stran kampa Danica
Krvavec
Na Krvavcu sicer nimajo posebej urejene infrastrukture za za prenočevanje z avtodomom. Parkiraš lahko na parkirišču ob spodnji postaji gondole in tam tudi prenočiš. Elektrike in vode ni, sanitarije v postaji gondole delujejo do 17. ure.

Cena: Brezplačno

Nassfeld
V Nassfeldu lahko z avtodomom parkiraš na prelazu ali pa spodaj, pri gondoli Millenium Express. Infrastrukture ni (elektrike, vode, sanitarij), je pa 10 km od gondole Millenium Express kamp Camping Flaschberger.

Katschberg
Parkirišč za prenočevanje je na Kastchbergu dovolj, vendar pa ni vode, elektrike in sanitarij. Kamping je v Rennwegu, vedar lahko pozimi vzameš le parcelo velikosti najmanj 100 m2.
Spletna stran kampa Ram

Bad Kleinkirchheim in Turracher Höhe
V Bad Kleinkirchheimu je sicer parkirišče, vendar pa tam ne smeš spati. Po končanem smučanju se lahko zapelješ še malo višje, na Turracher Höhe, kjer lahko z avtodomom prenočiš. Vode, elektrike in sanitarij ni.

Gerlitzen
V Gerlitzenu je ob Ossiacher See simpatičen kamp, kjer lahko prenočuješ z avtodomom in ti nudi vso potrebno infrastrukturo. Na voljo je savna, do gondole na smučišče pa se pripelješ s ski busom.
(opomba: kamp se v sezoni 2014/2015 odpre v petek, 26.12.2014)
Spletna stran kampa Ossiacher See