Vožnja z avtodomom

Podobna je vožnji z avtom
Ko sedeš v vozniško kabino, je vse skupaj skoraj tako kot v osebnem avtomobilu, le da sediš precej višje in je ročna zavora na levi strani. Največje razlike so seveda pri dimenzijah.

Avtodomi so visoki okoli 3 metre, dolgi pa nekje od 6 do 7 metov in pol. Še malo bolj zoprno je, da je vzvratno ogledalo povsem neuporabno, tako da se lahko zaneseš le na stranska ogledala, s katerimi pa ne vidiš praktično ničesar točno za avtodomom. Zaradi svoje dolžine je treba križišča med vožnjo z avtodomom precej paziti na križišča in jih voziti malo »bolj na široko«, imeti vedno v mislih višino in se zavedati, da to ni dirkalnik. Si na dopustu, zato kar »počasi in z andohtjo«. Zaradi teže je treba paziti tudi pri zaviranju.

 Vzvratna vožnja in obračanje
Vzvratna vožnja z avtodomom je relativno zahtevna, predvsem ker je +visok in precej manj okreten kot osebni avtomobil. Nekateri avtodomi imajo sicer kamere za vzvratno vožnjo, vendar se ti kaj lahko zgodi, da boš gledal v kamero, pozabil na alkoven nad sabo in ga udaril spredaj. Najbolj zanesljivo je, da eden izmed sopotnikov stopi iz vozila, pregleda morebitne posebnosti (količki, nizki zidci) za avtodomom, pregleda posebnosti spredaj in potem vozniku pomaga pri obračanju.

Parkiranje in »pasti«
Jasno je, da parkirne hiše (večinoma) za avtodome odpadejo. Ravno tako parkirišča trgovin, ki imajo višinske ovire. Najbolje je, če avtodom parkiraš na parkirna mesta za avtodome. Če le-teh ni, sta parkirno mesto za tovornjak in avtobus naslednja logična izbira. Bodi tudi pozoren, da bo izhod s parkirnega prostora enostaven.

Treba se je tudi zavedati, da niso vse ceste primerne za avtodome. Za obračanje potrebuješ z avtodomom več prostora, problem je laho tudi vožnja za avtodomom po (pre)ozkih cestah, strmih klancih ali ostrih ovinkih. Lahko se ti zgodi, da boš moral zaradi tega voziti vzvratno nekaj kilometrov, zato se splača pred vožnjo z avtodomom preveriti, ali je cesta primerna.

Mojca,
MobiDom